Malopoljska

Malopoljska je jedan od turistički najposećenijih regiona Poljske. Region nije veliki, ali raznovrsnost turističkih atrakcija može zadovoljiti sve ukuse. Veličanstvene planine, spomenici i umetnička dela neprocenjive vrednosti, izuzetne skulpture od soli i bogati folklor su samo deo atrakcija ovog regiona.

Ovde možete videti najviše planine u Poljskoj – Tatre i Zakopane, zimske destinacije Poljske. Takođe, možete uživati obilazeći srednjevekovne i renesansne dvorce i imperijske tvrđave. Tokom rata sa Švedskom, mnoge od najstarijih znamenitosti odbrambene arhitekture pretvorile su se u ruševine.

Region se nalazi u južnom delu zemlje, u gornjem slivu reke Visle. Najlepši grad pokrajine je nesumnjivo Krakov.

Glavni grad regiona Malopoljska, Krakov, je jedan od najvećih, najstarijih i najznačajnijih gradova ove zemlje. Istorijski centar Krakova je proglašen Svetskom kulturnom baštinom od strane Unesco-a 1978. 2000. godine bio je Evropska prestonica kulture. Postoje arheološki dokazi koji ukazuju da je naseljen u kamenom dobu na  lokaciji gde je danas zamak Wawel. Legenda kaže da je Krakov izgradio mitski vladar Krakus iznad pećine koju je čuvao proždrljivi zmaj Wawel. Mnogi su boreći se protiv zmaja pokušavali da izbace zmaja iz pećine, ali bezuspešno, dok mu jedan obućar zvani Dratewka nije dao jednu ovcu punu sumpora; zmaj ju je pojeo, popio vodu iz reke Visle i eksplodirao. Grad se smatra jednim od najlepših na svetu. Većina turističkih atrakcija je koncentrisana u naseljima koja čine istorijski centar, odnosno: Stare Miasto i Kazimierz. Veoma posećeno mesto je i Aushwitz, gde je tokom 2. svetskog rata bio nemački logor. Rudnik soli u Wieliczki je upisan na Unesco-vu listu.

Sa regionom i Krakovom se povezuju nekoliko imena: Kopernik je studirao na Jagelonskom Univerzitetu; Spilbergov film Šindlerova lista je snimljen na ovim prostorima; Karol Józef Wojtyła, rođen na 50 km od Krakova u živopisnom selu Vadovice, postao je Sveti papa Jovan Pavle II. U Vadovice ljudi odlaze da bi posetili obližnji manastir Kalwaria Zebrzydowska, još jedna od znamenitosti uvrštenih u Svetsku baštinu regiona.

Koji god da je motiv posete Malopoljskom regionu, uvek ćete naći nešto interesantno: Velike vile koje su danas pretvorene u hotele, poput Bella vita; gastronomske rute sa bogatim domaćim proizvodima; Tatre – jedna od najatraktivnijih lokacija za skijaše i planinarenje (kako peške tako i biciklom); banje u podnožju Tatri i Beskidy, kao i istoimene Nacionalne parkove.

U gastronomiji Malopoljske primetićete uticaj austrijske, mađarske, češke, jevrejske i nemačke kuhinje. Tradicionalna jela su: jaja na bečki način, šnicla, čizkejk, peciva, škembići, patka punjena pečurkama, kao i sir sa Tatri -oscypek.

Našu ponudu za putovanje u Poljsku, možete pogledati ovde.

Preporuke