Krakov – Malopoljski dragulj

Na reci Visli u Vojvodstvu malopoljskom, smešten je kulturni, obrazovni, industrijski i turistički centar regije, grad Krakov. Nekadašnja prestonice Poljske, danas prelep grad, jedan je od turistički najatraktivnijih odredišta u Evropi, pogotovo među mladima, s obzirom da je Krakov jedan od najvećih univerzitetskih centara u Evropi.

Jedan od srećnijih gradova, koji nije rušen i paljen, izneo je neoštećen svoju bogatu istoriju i danas pleni mladalačkim šarmom. Kao Visla vijuga reka studenata i turista pa se niko ne oseća strancem. Ako niste poznavalac engleskog jezika slobodno upotrebite srpski. Bolje ćete se razumeti sa domaćinima.

Glavni trg u Krakovu
Glavni trg

Nastao u VII veku na temeljima naselja iz kamenog doba, kao zaselak na brdu Vavel, Krakov se razvio u najvažniji grad posle Varšave.

Sam naziv potiče od imena kneza Kraka, koje se često spominje i u legendama. Grad je postao poznat 1364. kada je kralj Kazimir III osnovao univerzitet u Krakovu  – 2. najstariji univerzitet u srednjoj Evropi, posle Karlovog univerziteta u Pragu.

Krakov je najbolje upoznati ako zalutate u centru. Mnogobrojne crkve, bazilike i sinagoge u Jevrejskoj četvrti su fascinantne. Većina katoličkih hramova ukrašena je likom nadbiskupa Krakova-Karola Vojtile, koji je 1978. godine izabran za papu Jovana Pavla II. U blizini reke je i impozantna kuća njegovog oca, koju je zaveštao gradu.

Jevrejska četvrt
Jevrejska četvrt

Grad je prepun muzeja (ima ih čak 28), pozorišta, a nadaleko je čuvena i Krakovska Filharmonija kao i opera.

Jedna od najvećih atrakcija Krakova svakako je rudnik soli – Vjelička. Mali podzemni grad koji je nastao u XIII veku, zbog niske cene soli i poplave koja je zadesila rudnik, više nije aktivan što se tiče proizvodnje, ali sa turističke strane je itekako aktivan, sa preko million turista godišnje. Na samo 70km zapadno od Krakova prostire se poljski gradić Osvjenšćim. Verovatno vam ime ovog grada ne govori mnogo jer ga mi poznajemo kao Aušvic, grad u kojem je bio jedan od najozloglašenijih logora tokom Drugog svetskog rata, Aušvic – Birkenau.

Nasuprot Aušvicu treba posetiti i famoznu Šindlerovu fabriku, koja radi i dan-danas, a u njoj postoji muzejska postavka posvećena Oskaru Šindleru koji je činio dobra dela u vreme velikih nedela. Šindler je uz pomoć svog radnika Jevrejina Isaka Šterna uspeo da spase 1.200 jevrejskih života.

Kraljevski dvorac Vavel, Krakov
Dvorac Vavel

 

Za gladne postoje jako lepa mesta sa nacionalnom kuhinjom a preporuka za jeftinu a kvalitetnu je ekspres restoran pod imenom Grodzska 6, što je ujedno i adresa. Izabranu hranu vam izmere i platite zbirno po težini. Pabovi pa čak i Mekdonalds su uglavnom u podrumima sa kamenim svodovima što daje poseban šarm, a još uvek postoje oaze za nepokorne pušače. Dosta kafana ima radno vreme tek od popodne.

Pored klasične poljske kuhinje, zastupljene su i  francuska i italijanska kuhinja. Turisti ipak najviše vole da isprobaju staru poljsku tradicionalnu kuhinju. Nemojte nikako propustiti da probate supu od kiselih krastavaca – zupa ogórkowa, Barszcz – čorbu od cvekle, zupa grzybowa – čorbu od različitih vrsta gljiva. Kupus je specifičan za poljsku kuhinju pa je zbog toga njihovo nacionalno jelo je čuveni Bigos – kiseli kupus sa mesom ili gljivama. Najpozantije jelo od mesa je kotlet schabowy –svinjski odrezak paniran i serviran sa krompirom i Pieczony schab –pečena svinjetina punjena suvim šljivama. Od mesa takođe zastupljena je i govedina kao i pačetina, koja je često servirana sa voćem. Jastučići – pierogi  od testa isto su nezaobilazni – prave se od testa za rezance i mogu biti punjeni mesom, kupusom, gljivama, sirom ili voćem. Njoke punjene voćem i palačinke takođe su im omiljene. Od poslastica počasno mesto zauzima –makowiec –rolnica s makom, voćem ili orasima, krofne, pita od jabuka – szarlotka. Kao aperitiv omiljena im je vodka – Chopin vodka, Belvedere, Luksusowa, Wyborowa, kao i neke aromatične vodke.

Najbolji je prevoz konjima

Ukoliko želite da ponesete neki suvenir, najširu ponudu naćićete na glavnom trgu u Sukiennicu tzv. Sali tkanine. Tu su brojne tezge sa tradicionalnim proizvodima, ručnim radovima, kožom, nakitom. Glavni komercijalni centar grada je ulica Florianska, zatim Grodzka i Szevska. Brojni su i tržni centri koji takođe imaju široku ponudu raznih brendova, u kojima možete i predahnuti u nekom od kafića ili restorana. Najpoznatiji su: Galeria Kazimierz, Galeria Krakowska, Bonarka City Centar, Krokus i Plaza.

S obzirom na to da je univerzitetski grad, Krakov je prepun mladih ljudi, i odiše posebnom energijom i optimizmom. Grad nema razvijen metro sistem ali je dobro povezan autobusima i tramvajima. Karte možete kupiti na automatima, ili kod vozača i postoje različite varijante, karte za par sati, jednodnevne, višednevne, porodične… Tu je i Krakow tourist card, koja pored besplatne vožnje prevozom podrazumeva i ulaz u muzeje i još neke benefite.

Grad ima izuzetan noćni život, a ponuda je i više nego široka. Najviše pabova ima na glavnom trgu, u podrumima starih istorijskih zdanja. Svaki pab je priča za sebe, a ono što im je zajedničko to je da je u njima uglavnom zastupljena džez muzika. Kazimierz  je deo grada u kome se nalaze neki od najboljih klubova Krakova. Muzika je raznovrsna a česti su i živi nastupi. Ponuda je široka i raznovrsna, tako da će svako pronaći pravo mesto za sebe.

Kilometri prepešačeni se isplate zato što vidite one delove kojih nema u vodičima a vredi ih videti. Postoje i besplatne ture sa glavnog trga gde vas studenti provedu uz informacije na engleskom po svim bitnim mestima. Napojnica se podrazumeva i ako nije naglašena. Uz to ima malih vozila u kojima se može obići to isto ali štedeći nožni pogon. Kraj oktobra a bašte još uvek otvorene, kao lepi saloni bez krova. Preovladava retro dekoracija kao žal za prohujalim i romantičnim vremenima. Smeštaj na periferiji nije otežavajući zato što je gradski prevoz odličan tako da se stiže svuda vrlo lako.

Naša ekspedicija je imala odlično vođstvo agencijskog vodiča i vozača tako da transfer nije prestavio teret, a prvi susret za zaštitnikom zmajem i plinskim plamenom iz čeljusti, ispod zamka Vavel podgrejao je svežu atmosferu. Ovakav grad je teško ne zavoleti a sa sobom ponesite samo radoznalost i udobnu obuću.

Našu ponudu za Krakov možete videti ovde.

Autor

Gordan Gorunović

Gordan Gorunović

recomend 16
fb twit
Živi u Beogradu. Radio je kao novinar, organizator programa i muzički saradnik u nekoliko medijskih kuća. Tekstove sa putopisima objavljivao u "Politici", "Svet na dlanu", "Danas", "Pobeda", "Travel magazine" i internet portalima. Trenutno radi u Indok odeljenju republičkih organa.

Ostali tekstovi od istog autora