Saksonija

Saksonija je jedan od regiona Nemačke sa najviše kulturnih i prirodnih bogatstava sačuvanih unutar njenih granica: sjajni barokni gradovi i prelepi Nacionalni parkovi, kao što je Nationalpark Sächsische Schweiz, sa svojim spektakularnim kamenim mostom koji upotpunjuje pejzaž planina Elbsandsteingebirge.

Ova savezna država koja je ponovo uspostavljena nakon ujedinjenja Nemačke 1990, sastoji se od bivših okruga Lajpcig, Chemnitz i Drezden, i danas ima najveći broj stanovnika od istočnih saveznih država. Urbane destinacije u Saksoniji se ističu sa svojim trgovima, istorijskim arhitektonskim građevinama i kulturnim životom. Putovanja u Saksoniju posvećena umetničkim i kulturnim aktivnostima, cenjena su od strane posetioca iz celog sveta. Takođe, svetskoj slavi Saksonije doprinosi i bogata zanatska tradicija: drvorezbarstvo planinskog regiona Erzgebirge, ručna izrada muzičkih instrumenata u Vogtlandu, porcelain Meissner, Plauen čipka i satovi Glashütte.

Slobodna država Saksonija je dom pet univerziteta, pet visokih škola lepih umetnosti i pet fakulteta primenjenih nauka. Univerzitet u Lajpcigu je drugi najstariji univerzitet od postojanja Nemačke. Pored institucija sa dugom tradicijom, takođe postoje nedavno otvoreni centri kao što je Visoki Međunarodni institut Zittau.

Bah, barok i Meissner porcelan su vizit karta Saksonske kulture, a osim toga tu spadaju i institucije kao što su Semper Opera, Staatsschauspiel i državne umetničke kolekcije Drezdena. Gradovi Lajpcig i Drezden nude dinamični noćni život i mnoštvo aktivnosti za mlade. Lajpcig, osnovan u 17.veku drugi je po veličini grad u Nemačkoj. Drezden-prestonica Nemačke savezne države Saksonije, je grad koji je oduvek oduševljavao svoje posetioce fascinantnom kombinacijom tradicionalnog i modernog. Šetnja kroz srce grada, u čijem je centru palata koja je nekada bila rezidencija saksonskih kraljeva i vojvoda ukazuje na neponovljivi šarm Drezdena. Sa razlogom je ovaj grad dobio naziv ‘’Firenca na Elbi’’.

Ali šarm Saksonije ne leži samo u njenim velikim gradovima, već i u njenim idiličnim pejzažima, kao što su Rudne Gore (nem.Erzgebirge) i Saksonska Švajcarska (nem.Sächsische Schweiz), koji privlače veliki broj turista.

Našu ponude možete pogledati ovde.

Preporuke