Provincija Antalija

Turska provincija Antalija smeštena je između planine Taurus i Sredozemnog mora. Zahvaljujući svom geografskom položaju, nudi očaravajuće plaže, gradove i sela, i pravo uživanje na primorskoj obali i planinama.

Provincija Antalija se nalazi na jugozapadnoj mediteranskoj obali Turske, između planine Taurus i Sredozemnog mora. Planinski venac Taurus, uzdiže se duž obale Sredozemnog mora. Najviša tačka planinskog venca Taurus je Akdag na nadmorskoj visini od 3.025 m.

Ako volite zimske sportove, onda je ovaj region pravi izbor za odmor. Smešten severozapadno od grada Antalije, na udaljenosti od 50 km je skijaški centar Saklikent sa uređenim stazama i centar za rekreaciju Nacionalni park Beydaglari (Olympos). Saklikent je idealna lokacija za zimske sportove, koja se nalazi na severnoj strani Bakirli planine, na nadmorskoj visini 1750-1990m. U martu i aprilu možete skijati na planini, ručati ukusnu svežu ribu u Antalijskoj marini kao i sunčati, plivati ili vežbati ‘’windsurf’’ u popodnevnim satima.

Na brdu iza Bakirli Saklıkent nalazi se Nacionalna opservatorija Antalije. Možete posmatrati kišu meteora i zvezde padalice određenim danima u godini. Na rekama se organizuje splavarenje i vožnja kanuom, a u planinama Taurus jeep safari, lov i planinarenje. Osim toga, organizuju se aktivnosti kao što su alpinizam, posmatranje ptica, fotografski safari, planinski turizam, ribolov i zdravstveni turizam u centrima za terapiju talasima i dijalizu Geyikbayiri. Religiozne turističke aktivnosti se organizuju u Miri (Myra) i Patari gde je rođen i živeo Sveti Nikola. “Plamena planina” na kojoj gori večni plamen Himere (inspiracija za mit o Himeri) se takođe nalazi u Antaliji. U oblasti Belek, 30 km istočno od grada Antalija, postoji veliki potencijal za golf turizam usled kulturnih, istorijskih i prirodnih atrakcija regiona. U Beleku postoji pet golf igrališta koja su u funkciji. Pored toga, organizuju se izleti jahtom na više relacija.

Što se tiče grada Antalije, glavnog grada istoimene provincije, on se nalazi usred neverovatnog pejzaža oštrih kontrasta. Antalija je i glavni turistički centar Turske; atraktivan grad sa avenijama i redovima palmi, koje im daju hladovinu i marinom gde se održavaju takmičenja i nadmetanja za trofej. Regija koja okružuje Antaliju pruža divan pogled na impresivnu prirodnu lepotu, kao i na istorijske ostatke od kojih zastaje dah.

Dnevne ture se organizuju do ostatka antičkih gradova u okolini Antalije. Obilazi se Aspendos sa predivnim i najbolje sačuvanim pozorištem iz antike, Side i Perga. Može se organiovati izlet do reke Manavgat ili vodopada Kurşunlu i Düden. A pravo zadovoljstvo su izleti na zapad od Antalije, kada obilazite ostatke likijskih gradova ili manja letovališta poput Kemera, Kaša i Kalkana.

Iz Antalije možete krenuti na krstarenje brodovima tipa gulet. To su moderni brodovi napravljeni po uzoru na brodove kojima se u srednjem veku išlo u lov na sunđere. Danas oni imaju od 4-8 kabina i tročlanu posadu koja vam je na raspolaganju. Antalija je danas svetski turistički centar sa svojim jedinstvenim turističkim objektima, prirodom i istorijskim znamenitostima. U današnje vreme nazivaju je i glavnim gradom turizma Republike Turske.

Našu ponudu za letovanje 2024. u Turskoj, možete pogledati ovde.

Preporuke