Alanja – Ispod oblaka Taurusa

Grad Alanja, poznato letovalište podno planine Taurus, osim velikih peščanih plaža ima još puno toga za radoznale putnike. Ako zanemarimo šoping, koji je primamljiv zbog cenkanja i velikog izbora regularnih velikih trgovinskih lanaca, ovde postoji bogata kulturna i istorijska ponuda.

Sa preko 150.000 stanovnika, Alanja je smeštena na mediteranskoj obali Turske. Do nje možete stići avionom, koji sleće na međunarodni aerodrom u Antaliji,  transfer do grada traje nekih dva sata autobusom. Kada vam se u daljini ukaže rt sa utvrđenjem na vrhu, znajte da stižete do ovog prekrasnog gradića. Nekadašnja kapija Kilikije danas je jedno od najpopularnijih letovališta na turskom sredozemlju. Stara čaršija je uglavnom zadržala atmosferu turskog grada, a klimatski uslovi omogućavaju letovanje i u zimskim mesecima. O klimi govori i podatak da jedino u okolini Alanje uspevaju banane.

Rt Alanje podseća na Gibraltar, a novi deo grada smešten je u zaleđu starog grada. U doba antike je bio poznat kao stecište klikijskih gusara protiv kojih se borio čuveni Pompej. Iz tog rimskog perioda, nažalost, nije puno ostalo. Nekoliko umetničkih predmeta izloženo je u gradskom muzeju.

Alanja je najpoznatija banja Turske rivijere. To nije iznenađujuće jer nudi lepe peščane plaže, beskrajne mogućnosti za sportove na vodi i dinamičan noćni život. Pored toga, postoji mnogo toga što možete videti i raditi u Alanji.

Predlažem sledeće tačke koje treba posetiti. Lista nije konačna.

1. Muzej arheologije, smešten u centru grada, otvoren je za posetioce 1967. godine. Sastoji se od dva dela posvećena očuvanju u prikazivanju arheoloških i etnografskih eksponata. Dočekaće vas dva pauna koji rade kao “obezbeđenje”. Ulaznica je 5 lira (1 turska lira 40 dinara).

Eksponati
Eksponati

2. U neposrednoj blizini je pećina Damlataš (kamen koji kaplje) sa stalaktitima i stalagmitima koji su stari milionima godina. Slična, ali manja od naše Resavske pećine. Kolone posetilaca defiluju stalno, ali se i sedi na klupama, zbog delotvornosti vazduha na pluća i stalnom temperaturom od +23 C. (4,5 lira).

3. Ono što dominira gradom je Alanja zamak, Seldžuk citadela, sagrađena u 13. veku (1226. godine), u južnom delu grada. Zamak je sagrađen na ostacima rimskih i vizantijskih utvrđenja, smešten je na visini od 250 m na stenovitom poluostrvu. U 19. veku, kada njegova namena prestaje da bude čisto odbrambena, unutar zidina sagrađene su brojne vile. Tu se nalaze Sulejmanova džamija i karavan-stanica, koje je izgradio Sulejman Veličanstveni. (15 lira).  U okviru tvrđave je i prostor gde se održavaju tradicionalne turske večeri sa trbušnim plesačicama i celovečernjim programom, uz tursku muziku i ukusne specijalitete. Sa tvrđave se pruža predivan pogled na panoramu Alanje.

Sulejmanova džamija - jedinstveni primerak otomanske arhitekture
Sulejmanova džamija – jedinstveni primerak otomanske arhitekture

4. Crvena kula (Kizil Kule). Izgradnja kule završena je 1226. godine, a njeno ime potiče od crvene boje cigle koja se koristila prilikom njene izgradnje. Bila je, i ostala, jedna od najboljih primera srednjevekovne vojne arhitekture. Unutar kule otvoren je 1979. godine Etnografski muzej. Sastavni deo je i staro brodogradilište sa prelepim pogledom na more i kamenim svodovima. (5 lira).

5. Stara sladoledžinica “Bamyacinalazi se sa desne strane od Crvene kule. Osnovana 1941. godine. Prelepi sladoledi pravljeni od kozjeg mleka ispunjavanju radošću hedonistička nepca. Preporučujem da probate bananu (gajena u okolini) i tri vrste oraha u jednoj kugli. (mala porcija 6 lira, velika 9 lira).

Vlasnici stare sladoledžinice “Bamyaci”
Vlasnici stare sladoledžinice “Bamyaci”

6. Dolina reke Dim, 15 km istočno od Alanje. Gradskim prevozom se stiže vrlo brzo. Cene prevoza na većini relacija je 2 lire. Nedeljom pola Alanje dođe na izlet. Stolovi i viseći separei su na samoj reci koja je plitka i hladna. Velika ponuda hrane i pića začaraće svakog posetioca. Lično sam uživao u hladu kanabea pored reke dok su plovke bezbrižno igrale ples kanjona Dim. Posle junskih +37 u hladu, ovde je tako relaksirajuće. Gomile vodopada kao filigran ukrašavaju ceo put.

Alanja je turistički centar gde možete naći što vam je potrebno za idealan odmor. Između ostalog, možete se sunčati i kupati u vodama u kojima se kupala Kleopatra, otkriti tajne pećina na obilasku blue cruise-om i upoznati se sa drevnim nasleđem mediteranskih civilizacija.

Mnogo toga ima, ali to možete otkriti sami, pa nastaviti spisak. Ostavljam Kleopatrinu plažu, šarene radnje i stenama popločane ulaze u more, a avion para za 110 minuta tih tričavih 1750 kilometra drumskog puta. Svako mesto ima čari dok možete da ga istražujete. Možda ponovo dođem u Coracesium koje je osnovan  u IV veku p.n.e. a danas poznat kao Alanya.

Našu ponudu za letovanje 2020. u Turskoj  možete pogledati ovde.

Autor

Gordan Gorunović

Gordan Gorunović

recomend 20
fb twit
Živi u Beogradu. Radio je kao novinar, organizator programa i muzički saradnik u nekoliko medijskih kuća. Tekstove sa putopisima objavljivao u "Politici", "Svet na dlanu", "Danas", "Pobeda", "Travel magazine" i internet portalima. Trenutno radi u Indok odeljenju republičkih organa.

Ostali tekstovi od istog autora