Mermerna plaža – Tasos

Na istočnoj obali ostrva Tasos, smeštena je i čuvena plaža Saliara, takođe poznata i kao Mermerna plaža (Marble Beach), koja nije slučajno dobila to ime: njen fini pesak je pomešan sa milionima sitnih, sjajnih, belih kamenčića od mermera, od kojeg su i antički Grci ukrašavali hramove u čast svojim bogovima.

Mermerna plaža je smeštena u jednoj maloj, usamljenoj uvali i nije pristupačna putem. Za one koji žele da posete ovu plažu, trebalo bi da se usmere na susednu plažu i hotelsko-apartmanski kompleks Makriamos, od kojeg postoji zemljani, planinski put sa naznakom ‘’Saliara Beach’’, odakle ima oko 5 kilometara. Možete se dobro pripremiti i do nje krenuti peške ili se usuditi da krenete kolima, uprkos neravnom, neasfaltiranom putu, rupama i beloj mermernoj prašini. Put je izuzetno loš, jer njime veliki kamioni prevoze mermer. Plaža je na kraju puta a ono što budete videli je više nego dovoljna nagrada za vašu upornost-mermerni šljunak i nestvarno plavo more. Do pre nekoliko godina ovo je bila divlja plaža i samo su malobrojni znali za njeno postojanje.

Danas, Mermerna plaža je prekrivena ležaljkama i suncobranima, a na plaži se nalazi egzotični bar. Zabranjeno je unositi svoje suncobrane i ležaljke. Upotreba suncobrana i ležaljki je besplatna uz konzumaciju pića iz bar-a.

Ukupna dužina plaže iznosi 70ak metara, nema mnogo mesta i zbog toga se preporučuje raniji dolazak na plažu. Uprkos tome što pristup plaži nije nimalo lak, Saliara spada u atraktivniju plažu Tasosa i turisti je masovno obilaze, naročito tokom sezone.

Ovde ćete se osećati, više nego na bilo kom drugom mestu, kao da hodate zemljom antičkih bogova.

 

Naše ponude za letovanje 2020. na Tasosu, možete pogledati ovde.

Autor

Tamara Kostić

Tamara Kostić

recomend 44
fb twit fb fb
Turizam joj je velika strast, i uvek je u potrazi za novim saznanjima i iskustvima iz te oblasti. Osoba je vedrog duha, komunikativna, kreativna i uvek otvorena za nove ideje i poduhvate. Ljubav prema putovanjima i avanturama ju je navela da svoju radoznalost i istraživački duh pretoči u poslovni angažman. Posebno voli Grčku, grčki jezik, njenu kulturu i ljude. Predah napravi vežbajući jogu, koja je njen omiljeni hobi.

Ostali tekstovi od istog autora