Pamukkale – dvorac od pamuka

Pamukkale doslovno znači “dvorac od pamuka”, a dobilo je taj naziv zbog plitkih terasastih bazena neobičnog oblika, nastalih prelivanjem mineralnih voda i taloženjem minerala. Ovaj predivni lokalitet se nalazi u jugozapadnoj Turskoj u blizini grada Denizli.

Put do Pamukkale-a

Na Pamukkale smo došli autom pa nas je prizor u samom startu oduševio. Parking je besplatan, čuvajte se “parking prodavaca” knjiga o Pamukkale znamenitosti, umeju da ih naplate po većim cenama… Pre samog penjanja, savetujemo vam da kupite vodu, jer do samog vrha nećete imati prilike da ugasite žeđ.

Veličanstveni dvorac od pamuka - Pamukkale

U podnožju “mineralnog brda” je napravljen kompleks za odmor gde se za dnevnu ulaznicu možete odmoriti i osvežiti u bazenima.

Ulaznice za Pamukkale

Na samom penjanju se nalazi šalter za kupovinu karata. U periodu kada smo mi posetili Pamukkale (leto 2014) cena karte po osobi je bila 25 TL što je u tom periodu bilo oko 8-9 evra. Ulaznica je uključivala i posetu muzeju i starom gradu međutim mi nismo mogli da ih posetimo jer su bili u fazi renoviranja.

Kada krećete na Pamukkale ne zaboravite papuče!

Veoma bitna informacija – krenite sa papučama! 🙂 Zbog vožnje autom, ne praktikujem nošenje papuča, pa mi je ceo užitak boravka na mineralnom brdu uskratilo držanje patika u rukama. Ako još krenete sa rancem, eto vam slobodnih ruku 😉

Pamukkale - čudna geološka formacija

E sad malo knjiških informacija: “Dakle, suočeni smo sa jednom od najvećih nadrealno ukrašenih prirodnih lepota sveta. Pamukkale – čudna geološka formacija, upisana u Unesco-vu svetsku baštinu, koja je na prvi pogled jedan niz terasa neverovatne lepote niz koje se polako sliva voda sa visokim sadržajem kalcijuma u potpuno bele prirodne bazene (zbog koncentracije kalcijuma u vodi). Tektonsko pomeranje tla u bazenu reke Menderes, osim što je izazvalo česte zemljotrese, dovelo je do pojave brojnih izvora termalnih voda. Vode sa ovih izvora sa svojim visokim sadržajem minerala dovele su do stvaranja Pamukkale. 17 izvora tople vode sa visokim sadržajem kalcijuma i bikarbonata proizvele su efekat zaleđenog vodopada na padini planine.”

Pamukkale - beli mineral

Beli mineral nije klizav pa ne trebate da imate straha od klizanja, jedino do samog vrha brda, probijaćete se kroz vodu, male bedeme, potoke i na određenim delovima će biti mahovine koja je klizava pa tu budite malo pažljiviji.

Pamukkale - potoci mineralne vode

Bilo je tu dečice koja su blokirala “potoke” mineralne vode, ali ih je obezbeđenje pištaljkama oteralo 😉

Pamukkale - slika za pamćenje :)

Neki fini ljudi, hteli da se slikaju… Slika ostala kod mene, njihove emailove nemam… Nadam se da će pronaći ovu sliku… 🙂

Pamukkale - lekovito blato

Na samom vrhu svi malo odmaraju od penjanja. Ukoliko ste zainteresovani, možete se kupati u pristupačnim mineralnim bazenima, možete se mazati blatom koje podmlađuje… Nažalost ovde se naš deo priče završava. Nemamo informacije o drugim znamenitostima koje možete videti ovde, nadamo se da će nam drugi posetioci ovog sajta pokazati propušteni deo.

Jedno od najvećih čuda u Turskoj - Pamukkale

Preporučujemo vam da posetite Pamukkale, jedno od najpoznatijih prirodnih čuda u Turskoj, mi smo bili u avgustu kada su najveće vrućine, zbog nedostatka hlada penjanje ume da bude iscrpljujuće ali naoružajte se vodom i papučama i mislim da ćete uživati u svemu koliko i mi.

Autor

Ognjen Odobašić

Ognjen Odobašić

recomend 8
fb
Web dizajner koji svaku priliku koristi za fotografisanje. Nažalost malo slobodnog vremena ne daje mogućnost mnogo putovanja, ali se trudi da svako putovanje pretvori u pravi putopis i podeli sa drugima zapažanja i detalje koji nekima možda mogu značiti.