Halkidiki

Poluostrvo Halkidiki, osim što poseduje neke od najlepših plaža u Grčkoj, jedno je od turističkih destinacija koju za letovanje rado biraju kako stranci, tako i sami Grci sa severa zemlje.

Zeleno poluostrvo se završava sa tri rta, kao tri prsta duboko u moru. Priroda je bogato obdarila sva tri prsta. More je na domaku prozračno plave boje koja se preliva u nijanse tirkiza. Plaže su ovde duge i mahom peščane, a na blagim uzvišenjima u zelenilu šuma nalaze se raskošne kuće sa prostranim terasama.

Najzapadniji od tri prsta je Kasandra, koji je ujedno i najlepši, najduži i najposećeniji: ovde ćete naći mnoštvo turističkih lokaliteta sa lepim plažama, gde ćete moći da se opustite i uživate u prirodnim lepotama, kao što su tihe vode i mirne uvale. Posetite Kaliteu, čije je značenje imena ‘’dobar pogled’’, savršen epitet za ovaj grad –sa najviše tačke sela pruža se prekrasan pogled na zaliv Toroneos.

More se čini kao da je zarobljeno, formirajući jedan ogromni morski bazen između Kasandre i obale koja se proteže prekoputa, Sitonije. Sitonija čini srednji prst, koji je manje turistički istražen u odnosu na Kasandru. To je jedna zelena i brdovita oblast, koja takođe ima zanimljivu obalu. Obiđite plažu Kalamitsi; okružene šumama-vode Sartija; u susednom selu Neos Marmaras uživajte u porciji kalamaria (lignje), ili htapodi psito (hobotnica na žaru); kao i u Porto Carrasu –drugo šarmantno ribarsko selo, gde ćete naći taverne sa brojnim specijalitetima na bazi riba i plodova mora.

Treći i najistočniji prst predstavlja Atos. Čitavom dužinom poluostrva proteže se planinski greben, koji nad morem završava kao velika gromada visoka 2000m- Sveta Gora, najznačajniji centar pravoslavlja. Naseljena je monasima, a pristup ženama je strogo zabranjen. Za ovu zabranu je zaslužan vizantijski car Konstantin Monomah, koji je svojevremeno naredio da se zabrani ulaz celokupnom ženskom polu, životinjama ženskog pola takođe, izuzev mačkama, koje su korisne za hvatanje miševa i pacova… Atos je dom nekima od najneverovatnijih manastira Grčke, i mesto od naročitog duhovnog i verskog značaja.

Našu ponudu za letovanje 2024. na Halkidikiju, možete pogledati ovde.

 

Preporuke

Nema preporuka za ovaj region