Kefalonija

Za ostrvo Kefalonija možemo slobodno da kažemo da je glavna zvezda Jonskih ostrva. Kefalonija se najčešće vezuje za knjigu i film „Mandolina Kapetana Korelija“. Film je sniman na ostrvu 2001. godine, a glavni glumci su bili čuveni Nikolas Kejdž i Penelope Kruz.

Kefalonija je najveće ostrvo među ostrvima u Jonskom arhipelagu, čije ime na grčkom znači ‘’glava‚‚ (grč. kefalos-glava); veruje se da je dobilo naziv po mitskom, antičkom heroju Kefalosu, inače pradedi Odiseja, koji je ovo ostrvo dobio na poklon, pomažući Mikenima u jednom od njihovih ratova. Nakon što je slučajno usmrtio svoju ženu, situirao se i zatvorio na ovom ostrvu a pošto bol koji je osećao nije minuo, već je postajao jači, završio je tako što je skočio sa vrha litice u more u obližnjoj Lefkadi, severno od Kefalonije.

Smeštena nasuprot Patraskog zaliva, nadomak legendarnog ostrva Itaka, Kefalonija je ostrvo koje zaslužuje da bude posećeno zahvaljujući svojim blistavim uvalama, plažama i pejzažima okovanim maslinjacima. Jedno je od grčkih ostrva na kojem nema toliko gužve i buke pa je i idealno mesto za odmor. Harmonična kombinacija mora i planina svake godine privuče mnogo turista. Spektakularni manastiri među borovima izdižu se na vrhovima brda, a na severu divne litice su karakteristika prelepe obale. Iako ovo ostrvo poseduje mnoštvo mesta koja su zanimljiva za posetiti, kao što su pećina Drogarati koja je bogata stalaktitima i stalagmitima, fascinantno podzemno jezero slane vode Melisani, velika peščana plaža Avitos, oko koje se prostire seoska oblast puna limunova i maslinjaka, ali najlepši deo ostrva se nalazi u južnom delu Kefalonije – srmim, krivudavim putem, iz živopisnog sela Divarata, uz dosta pešačenja, dolazi se do plaže Myrtos!

Myrtos plaža, koja je zaštitni znak ostrva, smeštena na severu Kefalonije, između dve planine Kalon Oros (dostiže 1000m nadmorske visine)  i Agia Dinati. Smatra se najspektakularnijom plažom Jonskih ostrva i rangirana je u 10 najlepših plaža na svetu. Postoje čak i specijalno dizajnirani vidikovci namenjeni putnicima i prolaznicima, da bi mogli stati i diviti se impresivnom pogledu i napraviti divne fotografije ove, između ostalog i najslikanije plaže u Grčkoj.

Na ovoj plaži su snimljene neke od scena za potrebe filma ‘’Mandolina kapetana Kornelija’’ sa Nikolasom Kejdžom i Penelope Kruz u glavnim ulogama, u kojem je prezentovan stavičan masakr u Argostoliju, glavnom gradu Kefalonije, iz 1943. godine u kojem je ubijeno 5000 vojnika.

Kefalonija je 1953. bila razorena zemljotresom. Bez obzira na to, Kefalonija je uspela da zadrži pravo značenje grčkog života, koji mnoga druga ostrva nisu uspela održala. Kefalonija je takođe jedno od najsunčanijih grčkih ostrva.

Obiđite Kefaloniju, nazdravite sa jednim od njihovih odličnih vina što na svetu postoje mesta kao što je Myrtos, kao i u suštini celo Jonsko more prepuno lepote, mitologija i legendi.

Našu ponudu za letovanje 2024. u Grčkoj, možete pogledati ovde.

Preporuke