Barselona

Barselona, glavni grad Katalonije, je jedan mediteranski i kosmopolitski grad koji u svojoj urbanizovanoj sredini poseduje rimske zaostavštine, srednjevekovne četvrti i najlepše primere modernizma i avangarde 20. veka. Zbog toga ne iznenađuje činjenica da je UNESCO proglasio svetskom kulturnom baštinom amblemske građevine katalonskih arhitekti Antonija Gaudija i Ljuisa Domeneka i Muntanera (Lluís Domènech i Montaner) .

Rimsko poreklo, njena duga istorija i ekonomska dinamika, obezbedili su Barseloni jednu impresivnu kulturnu baštinu, koja se ogleda u njenom očuvanom istorijsko-umetničkom bogatstvu i promovisanju najnovijih arhitektonskih trendova. Njena duga kulturna lista privlači ljubitelje muzeja, izložbi, skulptura, književnosti… kao i široki program muzike, pozorišta i plesa.

Popularna kultura, koja je takođe prisutna u Barseloni, i koja nije izostavila duboko ukorenjenu tradiciju, kao što je Fiestas de la Merce ili festivali naselja Gracia, Sants ili Poblenou, pruža mogućnosti da se upozna svečanija strana ovog grada.

Tradicija prožeta modernizmom čine takođe inovativnu i maštovitu gastronomiju zasnovanu na proizvodima iz bašte, svežoj ribi, mesu i maslinovom ulju. Gastronomsku kulturu Barselone upotpunjuju domaći kolači i penušava vina.

Šetnja ulicama Barselone je iznenađenje na svakom koraku. Pešačke ulice u starim četvrtima, zelene površine i prelepa obala preplavnjena modernim turističkim sadržajima, odražavaju njen integrativni karakter. Barselona je uspela da uzdigne svoju prošlost, ne zaboravljajući svoju posvećenost budućnosti. Grad je obezbeđen izvanrednom infrastrukturom namenjenom za održavanje seminara, simpozijuma i međunarodnih takmičenja. Njene odlične komunikacione mreže, mediteranska klima i raznovrsne atrakcije, čine je uvaženim poslovnim gradom. Poslovni parkovi i izložbeni i kongresni centri zadovoljavaju najrazličitije potrebe.

Posetioci, bilo oni koji dolaze poslovno, bilo oni koji dolaze iz zadovoljstva, takođe mogu da uživaju u čarima Mediterana u Barseloni, npr. na Costa Barcelona. Grad između ostalog poseduje lepe urbanističke plaže, gradske luke i golf terene na obali mora. Ljubitelji prirode, koji ne moraju mnogo da se udaljavaju, mogu obići brda koja čine deo Cordillera Litoral i Katalonskih Pirineja.

Preporuke