Sagrada Familia

Sagrada Familia je najpoznatije umetničko delo Antonija Gaudija u Barseloni. To je ogromna Bazilika koja je u izgradnji od 1882. godine i za koju se ne očekuje se da će biti završena još neko vreme.

Sagrada Familia - Barselona

Nakon što je prošlo, ni manje ni više, 129 godina od kako je počela da se gradi, deluje teško da se odredi datum završetka izgradnje ove katedrale, iako postoje špekulacije da će biti završena do 2026. godine. Arhitekta Gaudi posvetio je 40 godina svog života za ovaj projekat, od kojih je poslednjih 15 radio isključivo na njemu i koji je nesumnjivo i njegovo najvažnije umetničko delo za života. Katedrala predstavlja, između ostalog i najviši arhitektonski izraz Katalonskog modernizma, iako je pre nego što je Gaudi preuzeo na sebe njeno konstruisanje, njena izgradnja počela u neogotskom stilu.

Sagrada Familia - vitraža na prozorima

Kamen temeljac postavljen je daleke 1882. godine, a od Gaudijeve smrti 1926., kada ga je pregazio tramvaj, čak devetorica arhitekata je pokušavalo da je završi; u trenutku njegove smrti bio je samo mali deo konstrukcije izgrađen. Za života, Gaudi je imao aktivnu ulogu u usmeravanju izgradnje; on bi često zahtevao da rad bude modifikovan i prilagođavan, sve dok to ne bude tačno onako kako je to on imao na umu. Gaudijevi originalni planovi za ogromnu baziliku sa brojnim visokim tornjevima su uništeni od strane anarhista tokom Španskog građanskog rata i kompletan dizajn je više bio zasnovan na nagađanjima. Kritičari su upozorili da konačni projekat i korišćenje jeftinijih savremenih materijala neće imati mnogo toga zajedničkog sa originalnom Gaudijevom vizijom. Kada posetite ovu građevinu, primetićete kontrast između boje kamena sa prednje, u odnosu na zadnju stranu zgrade. Takođe, aktuelni stil gradnje, se donekle razlikuje u odnosu na stare delove zgrade.

Danas je to jedina nezavršena crkva na svetu, koja je za arhitekte poseban izazov, jer se radi o izgradnji za koju se koristi kamenje nepravilnog oblika. Kada bude završena, katedrala će imati 18 tornjeva; po jedan za svakog evanđelistu, jedan za svakog apostola i dva najviša će simbolizovati Isusa i Bogorodicu. Grobnica, spoljašnji luk i iznad svega fasada Rođenja Hristovog je ono što je Gaudi za života završio.

Dobro je poznato da je Gaudi inspiraciju pronalazio u prirodi, kako bi udahnuo život svojim arhitektonskim delima, zbog toga se nemojte iznenaditi kada u katedrali pogledate gore; imaćete utisak da ste pod krošnjama guste šume, to je i bila namera genija modernizma. Stubovi podsećaju na stabla, a zbog svetlosti koja dopire kroz prozore, čini se kao da se sunčevi zraci probijaju kroz grane. Posebno je zanimljivo posetiti muzej unutar bazilike.

Sagrada Familia unutrašnjost crkve - stubovi koju pridržavaju glavnu kupolu

Templo Expiatorio de la Sagrada Familia (oficijelno ime) je 2011. godine prevazišla crkvu u Alhambra u Granadi u rangiranju najposećenijih znamenitosti u Španiji i tako je sa 3,2 miliona posetioca, postala najposećenija u zemlji. Danas je za nju zadužen arhitekta Žorž Fauli. Sagrada Familia se od 2005. godine svrstava u zgrade koje spadaju u svetsku kulturu pod zaštitom UNESCO-a. Baziliku je u novembru 2010 godine osveštao Papa Benedikt XVI. a ukupan prihod od ulaznica koji iznosi oko 25 miliona eura na godišnjem nivou, namenjen je za troškove za nastavak izgradnje, uz dodatne donacije privatnih donatora.

Naše ponude za gradove Evrope možete pogledati ovde.

Autor

Marina Husar

Marina Husar

recomend 55
fb twit fb fb
Putovanja obožava i volela bi da obiđe ceo svet i upozna najrazličitije kulture. Voli strane jezike, a naročito španski. Pored toga, velika strast joj je i astrologija, o kojoj bi želela da zna mnogo više. Voli druženje i izlaske, a kada ugrabi malo vremena za sebe, provodi ga čitajući knjigu uz veliku šolju kafe.

Ostali tekstovi od istog autora