Denizli provincija

Denizli provincija se nalazi u unutrašnjem delu Egejskog regiona Turske, koji je nekada bio poznat kao Frigijski region. Grad Denizli je poznat po svojoj tekstilnoj industriji i turističkim atrakcijama, svojim brojnim lepotama i lokalitetima u okolini.

Provincija Denizli je jedna od 81 turskih provincija koja se nalazi na jugozapadu Turske, koja nosi ime po glavnom gradu provincije -Denizli. Denizli služi kao prolaz između Egejskog mora, unutrašnje Anadolije i Mediteranskih regija.

Denizli, koji datira još od bakarnog doba, je provincija sačinjena od naselja najranijih zajednica. Područje, koje je kontinuirano menjalo vlast u prošlosti, postaje centar raznih civilizacija u Anadoliji u različitim vremenskim periodima. Denizli je pored glavnog grada Ankare destinacija kulturno-istorijskog turizma. Osim Hierapolisa, Laodikeja i Triapolis, koji se takođe nalaze u provinciji, takođe su upisani na UNESCO-vu listvu svetskog nasleđa.

U ovoj proviniciji se nalazi i planina Honaz, najviša planina u Egejskom regionu, koja je savršena lokacija za razne vrste sportova. Najhladnija provincija Egejskog regiona, Denizli poznata je po svojim hladnim letima i blagim zimama.

Denizli je pokrajina u kojoj se nalaze velike turističke atrakcije kao što su Pamukkale, ‘’dvorac od pamuka’’ (geološka formacija sačinjena od belog kamenja), zapanjujuće lepo mesto i jedinstveno u svetu zbog svojih belih vodenih terasa koje nude divan prizor, i Hierapolis, drevne grčko-rimske ruševine, istorijsko blago koje nudi pravo prirodno čudo. I Pamukkale i Hierapolis su upisani u UNESCO-vu svetsku baštinu. Oba se nalaze na oko pola sata od centra grada Denizli. Denizli grad se može posmatrati kao studentski grad jer je mesto u kojem se nalazi Pamukkale Univerzitet. Osim toga grad privlači pažnju i brojnim festivalima koje organizuje tokom godine.

Pored Pamukkale i Karahayt, termalna odmarališta koja privlače posetioce svojim toplim vodama sa terapijskim efektima su i Gemezli, Cezmeli, Tekke i Kizildere, koji su ujedno i glavni spa rezorti. U ovoj oblasti se nalaze mnogi termalni hoteli koje posećuju domaći i strani posetioci tokom cele godine. Prirodnom i arheološkom bogatstvu doprinose u značajnoj meri i široke šume i brojna područja za piknik i kampovanje, dok njegova pozicija između glavnih pokrajina poput Izmira, Antalije i Ankare, doprinosi povećanju turističke tražnje Denizlija.

Našu ponude možete pogledati ovde.

Preporuke