Šik lokali i restorani u Parizu

Francuska je zemlja sa epitetom jedne od najboljih u oblasti gastronomije. Ističe se po svojoj raznovrsnosti, prefinjenosti, kvalitetu i naravno, svojoj istoriji. Svaki od njenih regiona poseduje sopstveno bogatstvo namirnica i kulinarskih veština. Pariz, glavni grad, osim što je poznata turistička destinacija, elegantan je i romantičan, i ima široki spektar restorana. Restorani u Parizu  nude jela tradicionalne kuhinje i neke inovativne i avangardne specijalitete, koji izražavaju najnovije trendove. Kulinarski ugled ‘’grada svetlosti’’ je konsolidovan sa jednom od najraznovrsnijih gastronomskih ponuda na svetu.

– Da pojedete nešto za vreme ručka izaberite, na primer, restoran Le Roland Garros (2, avenue Gordon-Bennett), koji je smešten u okviru stadiona legendarne sportske manifestacije. Restoran je moderno dekorisan, kombinovanjem topline kamena i prirodnom svetlošću koja dopire kroz ogromne prozore. Leti se opredelite da u svom ručku uživate na terasi punoj cveća, a zimi unutra uz toplinu kamina. Njegovi vitraži, preukusna jela sa roštilja, terasa i kamin, pruža vam nesvakidašnju udobnu atmosferu i prijatnu dobrodošlicu.

Le Jardin du Petit Palais (5, avenue Dutuit) je novootvoreni restoran u okviru muzeja sa svojom baštom ukrašenom mozaicima i veličanstvenim stubovima muzeja. Utočište mira u živahnom Champs-Elysees okrugu. Nudi jednostavan i originalan meni tradicionalne francuske kuhinje (glavna jela, deserti, vina i kafe).

Le 51 (51 rue de Bercy) restoran francuske kinoteke u novom naselju Pariza, naselju mode-Bercy. Gurmanski restoran, sa iznenađujućim jelima, pristupačnim cenama i menijem prilagođenim svakome. Potpuni doživljaj pružiće vam otvorena bašta na bulevaru.

Ukoliko želite da sebi ispunite poneki hir i uživate u intimnom ambijentu, dve preporuke:

L’Atelier de Joël Robuchon Etoile (133, avenue des Champs Elysées), luksuzni, neprevaziđeni klasik za ljubitelje dobre hrane, ali za one sa dubokim džepom. U ovom novom restoranu maga za modernu francusku kuhinju, jednog od najpoznatijih kuvara na svetu, služe se originalni noviteti. Sedam godina nakon otvaranja prvog L’Atelier  otvoren je i drugi , a na mestu šefa kuhinje nalazi se Grk  Filipos Hronopoulos koji sa svojom ekipom sprema klasična jela Joel Robuchon-a, malih i velikih porcija-u zavisnosti od toga koliko ste gladni.  Dizajn enterijera u boji lavande i terasa u vrtu okružena sezonskim cvećem posebno doprinosi opuštajućoj atmosferi i užitku u vašem obroku.

– I jedan klasik, glamurozni restoran Alain Ducasse-Plaza Athénée (25, Avenue Montaigne), nudi remek dela francuske kuhinje. Tradicionalni dekor sa tragovima modernizma. U trpezariji, plafon krasi 10.000 kristala. Degustacija menija kreće se od 190 eur.

Kako stiže proleće, tako Parižani pohrle ka svojim omiljenim kafićima kako bi proveli dan na sunčanim terasama, smeštenim na samim trotoarima – Galski ritual, koji počinje sa jakom crnom jutarnjom kafom, preko kir-a (slatkog ljubičastog šampanjca) i pastisa (drugo omiljeno piće francuza, posle vina; piju ga kao aperitiv) za vreme ručka, do večernjeg aperitiva – chilled rose ili ballon blanc vina. Noću Pariz udvostručuje svoju ponudu; možete popiti piće u nekom od lokala dekorisanih od strane najboljih svetskih dizajnera, ili proćaskati sa poznatim ličnostima i lepim ljudima ovog grada.

– Uživanje u kafi i kroasanu u senci pokrivene bašte ispred jednog od Sen Žermen-ovih velikih književnih kafića, je jedno od vrhunskih doživljaja dok ste u Parizu, mada su cene previsoke, vredi priuštiti sebi bar jednom u životu. Velika dilema je da li izabrati Las Deux Magots ili Café de Flore (172, boulevard St Germain), koji su jedan pored drugog i višegodišnja konkurencija. Bolji izbor je Flore, koji je bio favorit Simone de Beauvoir i Jean-Paul Sartre-a, i čiji je diskretan šarm i danas prisutan, ali za nijansu više ima stila u odnosu na Deux Magots, koji je pomalo ‘’nametljiv’’.

Restoran u Parizu - Les Deux Magots

– Marais je najstariji deo Pariza, sa bogatim vilama i palatama koje datiraju još iz vremena Les Liaisons dangereuses (Opasne veze-roman iz 1782.). Dok turisti hrle ovde da upoznaju kulturu i za šik šopingom, meštani Marais poznaju više kao gradsku gej četvrt. Au Petit Fer a Cheval (Potkovica bar) (30, Rue Vieille du Temple) je prijateljski, kosmopolitski lokal koji privlači modernu klijentelu, i za koji se večito očajnički traže par stolova više, s obzirom da je ulica Vieille du Temple glavno šetalište.

– Ukoliko želite da se udaljite od barova prepunih turista u okolini crkve Sacré-Coeur (Sakre-Ker) u Monmartr-u, posebno Place du Tertre (glavni trg, udaljen nekoliko ulica od Bazilike Monmartr i pomenute crkve), u susednom, mnogo zabavnijem naselju Abebesses, naćićete Sancerre (35, rue des Abbesses) kafić. Otvoren 7 dana u nedelji od 7h do 2h, u kojem ćete videti živahnu mešavinu boemskih meštana, biciklista i transvestita, studenata i zbunjenih turista. Opredelite se da u pogledu koji vam pruža sedenje u otvorenoj bašti, uživate u čaši vina ili piva, nego uz koktel koji je preskup.

– Legendarni književni kafić Le Select (99, boulevard du Montparnasse), bio je omiljeno mesto Hemingveja, Pikasa i Henrija Milera. Kafić se nije mnogo promenio od svog otvaranja 1925., osim cena koje nisu nimalo jeftine. Zatećićete mnogo turista, ali ćete biti i nagrađeni osećajem da ste deo načina života leve obale – ovde ćete videti studente koji diskutuju o filozofiji, biznismene na sastanku i elegantne ljubitelje mode koji odmaraju od shopping-a.

Ostale preporuke su: Café Costes (239 rue Saint Honoré), klasik među kafeima-restoranima, sa pečatom Jacquesa Garcie (poznati Francuski arhitekta) u svom stilu koji vuče na barok, savršen da popijte piće pre večere; Satelit’ Café (44, rue de la Folie-Méricourt), sa prijatnim ambijentom i još boljom muzikom, ali je uvek prepun; La Java (105, rue du Feaubourg du Temple), lokalni kafić sa istorijom, sada je specijalizovan za latino ritmove; Flêche d’Or café (120, rue de Bagnolet), stara železnička stanica, sada pretvorena u koncertnu salu.

Naše ponude za gradove Evrope možete pogledati ovde.

Autor

Marina Husar

Marina Husar

recomend 35
fb twit fb fb
Putovanja obožava i volela bi da obiđe ceo svet i upozna najrazličitije kulture. Voli strane jezike, a naročito španski. Pored toga, velika strast joj je i astrologija, o kojoj bi želela da zna mnogo više. Voli druženje i izlaske, a kada ugrabi malo vremena za sebe, provodi ga čitajući knjigu uz veliku šolju kafe.

Ostali tekstovi od istog autora